Monday, 7 November 2011

bila pena mengeluarkan dakwatnyer,, copy n paste sudah

"Hidup ini memang mcm2 warnanya.Tenangkanlah jiwa dgn ayat2 suci,nantikan cabaran akan kemanisan nikmatnya.Belailah kalbu dgn sujud terhadap Ilahi,moga DIA juga belai kitadgn rahmat-NYA.Berusahalah agar hati tidak mati kerana hati yg telah mati akan tertutuplah pintu hidayah,meski sudah cukup senang tapi masih terasa menderita jiwanya."


"Hidup terlalu indah untuk dibazirkan dgn jerebu hitam yg menampan kehidupan kita.Hidup juga terlalu singkat untuk dipenuhi dgn duri2 berapi,sedangkan kita mampu memcabut dan membuangnya sendiri."

"Minum air biasa selalu,amalkan mkn anggur tanpa biji,pakai pewangi selalu,amalkan menarik nafas dlm2 dan kerapkan minum susu,amalan ini boleh memberikan arus alpha,jawapannya anggun"

"kita tidak akan tahu apakah seseorang itu ikhlas sbb kejujuran milik peribadi,hanya di ketahui oleh tuan punya diri,Kita ikhlas tetaoi tiada siapa yang tahu sejauh mana benarnya ikhlas kita.Orang lain juga jujur tetapi kita tidak akan tahu sejauh mana kejujurannya."

"Hidup bukanlah susah untuk dilalui dgn tenang dan senang.tetapi hidup boleh jadi terlalu susah apabila keputusan diambil dalam keadaan tidak tenang sbb ia pasti tidak menyenangkan."

"Sukarnya membina keserasian apabila sememangnya tiada jodoh,atau sukar membina cinta apabila masing2 tiada kejujuran dan keikhlasan."

"Cinta perlu bersih dan jernih dari sebarang kemungkaran.Cinta tak wajar kotor ,calar-balar dan keruh.
Lalui cinta anda dgn bahagia untuk ketitik penyudah-perkahwinan.
Jika telah berkahwin menuju titik bahagia dengan penyudah-kematian.
Cinta perlu sentiasa mekar hingga penghujung usia.Cinta tidak harus di warnai dgn warna yang salah sbb warna yg betul sentiasa ada untuk kita memilih."

"Damaikan jiwa agar lunak menerima apa jua halangan.Bersihkanlah hati agar dapat menerima cabaran dgn tenang,Dan,belailah kalbu moga kesulitan bukan lg penghalang mengecap nikmat bahagia."

 Sometimes, Allah breaks your spirit to save your soul.
Sometimes, Allah breaks our heart to make us whole.
Sometimes, Allah allows pain so we can be stronger.
Sometimes, Allah sends us failure so we can be humble.
Sometimes, Allah allows illness so we can take better care of ourselves.
Sometimes, Allah takes everything away from us so we can learn the value of everything HE gave us. 
ALHAMDULILLAH!✿ܓ♥(。◕‿◕。)

"Bukan mudah untuk kita melukis pelangi dilangit yang tertinggi,tanpa kehadiran gerimis dan sinar mentari dan bukan mudah untuk kita miliki mutiara kasih,tanpa kita selami lubuk hati nurani kita hingga ke dasar rasa yang paling dalam..."

♥●•٠·*•.¸¸❤..MANUSIA itu ibarat DAUN..Jika TIDAK GUGUR ke tanah HARI INI, suatu hari nanti PASTI akan gugur..Begitulah insan-insan yang kita SAYANG..umpama daun, mereka juga pasti suatu hari nanti akan MENINGGALKAN kita..yang KEKAL azali ialah KASIH dan CINTA ALLAH kepada Hamba-Nya...♥●•٠·*•.¸¸❤

 Sekiranya dirimu tiada SAHABAT♥♥ jgnlah berduka kerana ALLAH sentiasa ADA buatmu♥♥Sekiranya dirimu tiada CINTA,jgnlah bersedih kerana ALLAH itu sentiasa memberikan CINTANYA pdmu♥♥Sekiranya dirimu terluka jgnlah mengeluh kesah tapi ingatlah ALLAH agar hatimu tenang dan terasa ALLAH dekat dgnmu♥♥bila ada yg membenci,jgnla disimpan dlm hati, tapi fikirlah kebencian ALLAH yg patut ditakuti♥♥

 BESI itu kuat, tapi API mampu meleburnya
Api itu kuat, tapi AIR mampu memadamnya
AIR itu kuat, tapi AWAN mampu menyejatnya
AWAN itu kuat, tapi ANGIN mampu menolaknya
ANGIN itu kuat, tapi BUKIT mampu menghalangnya
... BUKIT itu kuat, tapi MANUSIA mampu menghancurkannya
MANUSIA itu kuat, tapi NAFSU mampu menundukkanya 
NAFSU itu kuat, tapi IMAN MAMPU MENGALAHKANNYA

SENYUM" ringan tak bersuara tapi, penuh makna.
"SENYUM" murah tapi, tak ternilai dengan ringgit.
"SENYUM" tak perlu tenaga tapi, besar motivasinya.
"SENYUM" hal yang mudah tapi, selalu nampak indah.
"SENYUM" 1 perkara yang biasa tapi, boleh menjadi istimewa 
"SENYUM" ibadah yang paling mudah tetapi, berpahala setara dengan sedekah.

Kehidupan Umpama Satu Nyanyian Jiwa, Ada Yang Seronok, Ada Yang Berduka. Kuatkanlah Dan Tabahakanlah Diri
  
Perkara terindah dan terbaik di dunia ini tidak dapat dilihat, atau disentuh, tapi hanya dapat dirasakan jauh di dalam hati anda
  
Friend is a collection of hearts, ready to give,share n understand.It never fades n never ends, it only reminds us life is not perfect without a friend


♥ Kenape ALLAH temukan kita dengan org y salah ♥

Memang sakit bila cinta yg kit...a dambakan selama ini tak dihargai oleh insan yg bernama kekasih,apatah lagi kita dibuang begitu saja... tapi,itulah juga petanda terbaik untuk diri dan kehidupan kita pada masa akan datang.

1. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya apabila kita bertemu jodoh yg sebenar,masih ada rasa syukur kita pada ketentuanNYA.

2. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat menjadi penilai yg baik.

3. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa kita hanyalah makhluk yg sentiasa mengharapkan pertolongan ALLAH.

4. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat KASIH SAYANG YANG TERBAIK,KHAS UNTUK DIRI KITA.

5. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita sedar bahawa ALLAH MAHA PEMURAH & PENYAYANG kerana mengingatkan kita bahawa dia bukanlah pilihan yg hebat untuk kita dan kehidupan kita pada masa depan...

6. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita dapat mengutip pengalaman yg tak semua orang berpeluang untuk mengalaminya.

7. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita jadi MANUSIA YG HEBAT JIWANYA.

8. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita lebih faham bahawa CINTA YG TERBAIK HANYA ADA BERSAMA ALLAH.

9. memang ALLAH sengaja menemukan kita dengan orang yg salah supaya kita LEBIH MENGENALI KEHIDUPAN YG TAK SELAMANYA KEKAL.

pesan aku pada diri dan  sahabat yg kecewa,menderita dan sengsara kerana cinta, fahamilah bahawa kehidupan kita makin sampai ke penghujungnya.

Hari esok pun kita sendiri tak pasti samada menjadi milik kita. Gapailah keredhaan ALLAH dengan melaksanakan suruhanNYA, dan meninggalkan laranganNYA..

PERCAYALAH sesungguhnya ALLAH malu untuk menolak permintaan hambaNYA yg menadah tangan meminta dengan penuh pengharapan HANYA kepadaNYA..

~ALLAH knows BESt!~♥

Orang yang rugi ialah orang yang tidak memperoleh sahabat… dan yang paling rugi ialah yang ditinggalkan oleh sahabat.. Sesungguhnya persahabatan itu lebih unggul daripada percintaan Tanpa persahabatan, percintaan akan berakhir Tetapi tanpa percintaan, sahabat boleh kekal Oleh itu, hargailah persahabatan yang terjalin ... Kerana sahabat mewakili suatu kekuatan Sahabat yang paling baik adalah Diri kita yang sendiri tahu menilai setiap apa yang kita lakukan Hadiah yang beharga dalam erti kata sahabat yang sebenar Adalah memberi yang terbaik dari diri anda sendiri Bergaullah dengan manusia sebaiknya Sehingga kalau kamu mati mereka tangisi Dan kalau hidup mereka selalu merindui kamu Yang indah itu pertemuan Yang manis itu kemesraan Yang pahit itu perpisahan Yang tinggal hanyalah kenangan "hargai ketika ada..jangan menyesal ketika sudah ditinggalkan..jangan berharap ketika sudah tiada" “Selemah-lemah manusia ialah orang yang tak boleh mencari sahabat dan orang yang lebih lemah dari itu ialah orang yang mensia-siakan sahabat yang telah dicari” - Saidina Ali 
♥ Saya tak minta yg SOLEH ,sebab saya pun tak lah SOLEHAH sgt…♥ Saya tak minta yg bergelar USTAZ, sebab saya lg jauh utk bergelar USTAZAH…♥ Nak minta yg KAYA, saya pun TAK KAYA, hanya sekadar apa yg ada…♥ Nak minta yg HENSEM, saya tak la CANTIK sgt, sekadar hamba sesempurna kejadian yang ALLAH ciptakan… ♥ Nak minta yg BERPANGKAT, saya hanya seorg HAMBA… ♥ Cukuplah sekadar yg MEMAHAMI dan MENERIMA diri seadanya … ♥ Cukuplah yang ada AGAMA di hati dan mengamalkannya serta sama2 mencari jalan ke Syurga apabila bahtera di layar dan masjid di bina… ♥ Cukuplah yang sama2 saling MEMBANTU dlm susah dan senang mengharungi lautan dunia… ♥ 
HIDUP ini susah kita nak DUGA :
✿ Kadangkala kita rasa DEKAT dgn seseorang itu , tapi sebenarnya JAUH .
✿ Walaupun kita dapat BERSAMA dia , belum tentu HATI dia dapat kita SELAMI .
✿ Mungkin kita boleh buat dia KETAWA ,tapi kita tidak tahu apa makna SENYUMANNYA . 
✿ Bila dia menangis kita rasa kita dapat MEMUJUKNYA, walhal kehadiran kita langsung TAK DISEDARI .. 
Sekarang aku menyedari apa erti cinta ini.
cinta tulus tidak mungkin dapat di
lupakan seketika.
akan terasa amat sakit bila kita ingin 
... melupakannya.
walau waktu dapat menghapus cinta
ini dari fikiran, tetapi tidak dapat
menghapus dari hati ini.
karena cinta itu adalah rasa, rasa bahagia
 
::BICARA CINTA::

Cinta itu adalah perasaan yang mesti ada pada tiap-tiap diri manusia, ia laksana setitis embun yang turun dari langit, bersih dan suci. Cuma tanahnyalah yang berlain-lainan menerimanya. Jika ia jatuh ke tanah yang tandus, tumbuhlah oleh kerana embun itu kedurjanaan, kedustaan, penipu, langkah serong dan lain-lain perkara yang tercela. Tetapi jika ia jatuh kepada tanah yang subur, di sana akan tumbuh kesuciaan hati, keikhlasan, setia budi pekerti yang tinggi dan lain-lain perangai yang terpuji.

-Hamka
...

Cinta bukan mengajar kita lemah, tetapi membangkitkan kekuatan. Cinta bukan mengajar kita menghinakan diri, tetapi menghembuskan kegagahan. Cinta bukan melemahkan semangat, tetapi membangkitkan semangat.

-Hamka-

Tanda cinta kepada Allah adalah banyak mengingat (menyebut) Nya, karena tidaklah engkau menyukai sesuatu kecuali engkau akan banyak mengingatnya.

-Ar Rabi’ bin Anas (Jami’ al ulum wal Hikam, Ibnu Rajab)-

Aku tertawa (hairan) kepada orang yang mengejar-ngejar (cinta) dunia padahal kematian terus mengincarnya, dan kepada orang yang melalaikan kematian padahal maut tak pernah lalai terhadapnya, dan kepada orang yang tertawa lebar sepenuh mulutnya padahal tidak tahu apakah Tuhannya ridha atau murka terhadapnya

-Salman al Farisi (Az Zuhd, Imam Ahmad)-

Sesungguhnya apabila badan sakit maka makan dan minum sulit untuk tertelan, istirahat dan tidur juga tidak nyaman. Demikian pula hati apabila telah terbelenggu dengan cinta dunia maka nasihat susah untuk memasukinya.

-Malik bin Dinar (Hilyatul Auliyaa’)-

Cintailah kekasihmu sekadarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi musuhmu. Dan bencilah musuhmu sekadarnya saja, siapa tahu nanti akan jadi kekasihmu.

-Ali bin Abi Thalib-

Engkau berbuat durhaka kepada Allah, padahal engkau mengaku cinta kepada-Nya? Sungguh aneh keadaan seperti ini. Andai kecintaanmu itu tulus, tentu engkau akan taat kepada-Nya. Kerana sesungguhnya, orang yang mencintai itu tentu selalu taat kepada yang ia cintai. 

-A’idh Al-Qorni-

No comments:

Post a Comment

Followers